Wanneer is gedrag te druk?

Wanneer is een kind te druk?

Ieder kind kan wel eens druk zijn. Uit enthousiasme of als er iets spannends staat te gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan zijn of haar verjaardag of aan de komst van sinterklaas. Druk gedrag kan ook komen doordat het kind moe is of niet lekker in zijn vel zit of met tegenzin naar school gaat.


Drukke kinderen bewegen voortdurend, kunnen slecht stil zitten. Ze zijn vaak luidruchtig aanwezig, kunnen zich vaak moeilijk concentreren en zijn snel afgeleid. Tijdens een oudergesprek op het kinderdagverblijf of op school is het drukke gedrag vaak het hoofdonderwerp over het kind en al snel valt de afkorting ADHD of ADD, tot schrik van menig ouder.


Hoe kunt u uw kind helpen?

Onderzoek of dit gedrag tijdelijk is of valt het u op dat hij (zij) altijd drukker is dan uw andere kind(eren) of leeftijdsgenootjes.

Kunt u een verklaring bedenken voor het drukke gedrag?

  • Voorop gesteld, het ene kind is gewoon drukker dan het andere kind. Druk zijn is ook een karaktertrek en in bepaalde leeftijdsfasen zijn kinderen vaak drukker. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de 'macho-jongetjes' in de kleuterleeftijd. Het helpt het kind om het structuur te geven en voldoende gelegenheid om zijn energie kwijt te raken.

  • Vraag eens hoe het gaat op school en pas op voor het valkuil-antwoord 'goed'. Vraag dan door: wat gaat er goed?
    Gaan er misschien dingen minder goed? Of: wat is minder leuk op school?
    - Pesten komt helaas nog steeds voor op scholen en beïnvloedt het gedrag in hoge mate.
    - Als een kind de lesstof niet goed begrijpt kan, het behoorlijk nerveus en druk gedrag ontwikkelen.

  • Kijk eens naar uw eigen agenda. Hoe 'druk' bent uzelf?
    Lukt het een beetje met de 3R's in het gezin: Rust, Regelmaat en Reinheid. Het klinkt behoorlijk ouderwets, dat geef ik toe. Maar hoe heerlijk is het als het huis aan kant is, er op tijd gegeten is, de kinderen vroeg op bed liggen en je in alle rust van een kop thee op de bank kunt genieten!

  • De R van Rust is ook voldoende slaap. Slaap is belangrijk voor het functioneren van de hersenen, die bij kinderen volop in ontwikkeling zijn. Vermoeidheid verstoort de innerlijke filtering van omgevingsprikkels. Het kind reageert dan overal op en kan zich daardoor slecht concentreren.

  • Hoelang brengt uw kind achter een scherm door? Televisiekijken en computerspelletjes, voor steeds jongere kinderen is er beeld-en-geluidvermaak, maar besef dat dit een vloed aan prikkels over uw kind uitstort. Prikkels die gefiltert moeten worden, wat erg vermoeidend is en vermoeidheid.... Precies u bent weer terug bij het vorige punt.
    Kunt u de rust vinden om een leuk boek voor te lezen of een spelletje te doen en de schermen een tijdje uit te laten?

Soms ligt de oorzaak van gedrag minder voor de hand.


Er zijn kinderen die ondanks 'rust, regelmaat en reinheid' erg druk gedrag hebben, dat is niet alleen zeer vermoeiend voor hun omgeving, maar ook voor hen zelf. Bij jonge kinderen zie je daarbij ook vaak verstoring van het slaapritme.


In de praktijk zie ik kinderen die vanaf de geboorte licht slapen en 's nachts frequent wakker zijn. Overdag vertonen ze vaak extra alert gedrag, waardoor ze nauwelijks aan spelen toekomen of ze zijn snel uit hun spel en speelgoed heeft slechts kort hun aandacht. De 'druktemakertjes' houden hun ouders flink uit hun slaap. Ouders hebben meestal al van alles geprobeerd om de nachtrust van hun kind te bevorderen. Het valt mij daarbij op, hoe geduldig en lief de ouders hun kind proberen te begeleiden, terwijl ze (vaak al jaren) vermoeiende gebroken nachten hebben. Niets lijkt te helpen......


Kinderen in de basisschoolleeftijd met 'druk gedrag' kunnen een belemmering in de klas zijn. Stel je voor: je hebt moeite met het filteren van omgevingsprikkels en je zit met 29 andere kinderen in één ruimte. Ieder kind om je heen produceert een prikkel (gapen, kuchen, potlood laten vallen, lachen, kraken van een stoel enz.) Je kunt deze prikkels niet filteren, je moet op iedere prikkel (onbewust) reageren. Probeer dan maar eens ruimte en rust in je hoofd te creëren om geconcentreerd naar de juf te luisteren.....



Tijdens het homeopathische consult komen naast het huidige gedragspatroon en slaapritme van het kind, de zwangerschapstijd en de bevalling uitgebreid aan bod. 

Het leven begint na de conceptie en de eerste verstoringen van het prille leven kunnen al ontstaan in de zwangerschap en/of tijdens de bevalling. Soms is er sprake van een emotionele shock bij moeder of van een gecompliceerd medisch ingrijpen. De gebeurtenis kan diep inwerken bij het (on)geboren kind en komt dan tot uiting in zijn (haar) gedrag en slaapritme.

Deze aspecten worden meegenomen in de keuze van het homeopathische middel.

Homeopathie helpt het zelfgenezend vermogen naar een gezondere balans in het slaap - waakritme, waarbij ieder kind zijn eigen karakter heeft en houdt. 


Wilt u meer informatie? Leest u dan verder onder Homeopathie of neem Contact op.